o

o

 

MINORITETSOMBUD

LIKESTILLING I MINORITETSPERSPEKTIV

AV NAUSHAD ALI QURESHI & ATTA ANSARI

ET DOKUMENT FRA ORGANISASJON MOT OFFENTLIG DISKRIMINERING (OMOD)

Postboks 2832 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: 22208737/Fax: 22206217

Klikk her for å lese intervju i tidsskriftet Sosial trygd i 1989, hvor behovet
for å opprette et minoritetsombud ble lansert offentlig for første gang i Norge.

 

Forord

En dominerende part er premissleverandør for den dominerende part. Det innebærer blant at de dominerte ser seg tvunget til å samhandle med de dominerende på deres betingelser. Dette gjelder selvsagt ikke alle situasjoner men er tilstrekkelig nok for at man vil omtale dette som et systematisk skjev samhandlings tendens. Norge er ikke unntak i så måte. En av betingelsene er i dette tilfelle bruk av begreper og betegnelser.

I dette notatet foretrekker vi å bruke betegnelsen etniske minoriteter for de grupper som i statistikk, rapporter, bøker, på folkemunne og i politisk sammenheng - omtales som innvandrere/flyktninger. I noen henseende har vi valgt å bruke fargede/svarte, for å understreke noen av holdninger som denne gruppen av nye etniske minoriteter er utsatt for. Etnisitet blir et mer og mer påtagelig aspekt ved politikk, identitet og samhandling. FNs definisjon av minoriteter er grupper som oppfatter seg selv som annerledes i viktige spørsmål fra det storsamfunnet som de er en del av, og som ikke råder over maktressurser slik at de, om de vil, kan tvinge igjennom sine interesser og synspunkter i samfunnet som helhet.

Notatet handler om en ombudsordning eller en annen uavhengig instans underlagt Stortinget, som kan både fungere som en klageinstans med hensyn til minoriteter som utsettes for etnisk diskriminering og som kan aktivt bekjempe etnisk diskriminering på alle nivåer i samfunnet og samt arbeider aktivt for å fremme politisk, sosioøkonomisk og sosialt likestilling mellom minoriteter og majoriteten.

Notatet er ment som en diskusjonsgrunnlag for spørsmålet om Norge trenger et minoritetsombud. Ettersom vi forstår er dette et første forsøk på å konkretisere og utdype forslaget som sporadisk er tatt opp gjennom massemediene. Den er særlig rettet mot fagmiljøer som er opptatt av rettssikkerhet og etnisk likestilling i et demokratisk og velferdssamfunn som Norge er. Vårt ønske er at det etablerte politiske miljøet og forvaltningsapparatet fatter interesse for saken og utreder spørsmål grundig.

Undertegnede har i regi av Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) utarbeidet notatet og står ansvarlig for ideen og innholdet.

Oslo, november 1996

Naushad Ali Qureshi - forfatter
Atta Ansari - journalist

 

1. Innledning

I diskusjon om innvandrings- og integreringspolitikken har man en tendens til å behandle og omtale de nye etniske minoritetene som en ensartet gruppe. I Norge bor det i dag mange forskjellige grupper med vidt forskjellig kultur, religiøs, nasjonal, og språklig bakgrunn. Det vil si at hver enkelt minoritetsgruppes relasjon til hverandre er like forskjellig som deres relasjon til storsamfunnet. En minoritetsgruppe er ikke lik en annen. Erfaringer og kunnskaper om en gruppe kan ikke uten videre overføres til en annen. Det samme gjelder erfaringer fra andre land, da minoritetenes livssituasjon ikke er bare avhengig av hva de bringer med seg av erfaringer og livssyn, men også hvordan de blir mottatt i vertslandet og hvilke muligheter samfunnet gir dem for selvrealisering.

Rapporter og Gallupundersøkelser påviser hvordan ulike og usaklige begrunnelser er medvirkende og/eller direkte årsak til utestengingen. Konklusjon mange undersøkelser trekker er at både innenfor det offentlige og private blir personer med utenlandsk navn sjelden innkalt til konferanse og de blir enda sjeldnere ansatt. Denne tendensen er merkbar jo høyere stillinger det er. Med andre ord har vi fått en etnisk dimensjon med hensyn til den skjeve ressursfordelingen, som tidligere var hovedsakelig knyttet til kjønn.

Det er et faktum at etniske minoriteter utsettes for negativ diskriminering på flere områder i Norge. De blir diskvalifisert både når det gjelder forståelsen av sin egen tilværelse og evne til å skape en bedre tilværelse. Konsekvensen er at minoritetenes muligheter enten begrenses sterkt eller helt utelukkes - synlig eller usynlig bevisst eller ubevisst - fra kvalitativ samfunnsdeltakelse. Kvalitativ samfunnsdeltakelse innebærer både formell og reell likeverd og likestilling. Å ta hensyn til den etnisk realitet i et samfunn er å erkjenne at den også er en kilde til positive verdier. Det innebærer:

En synliggjøring av minoritetene på en positiv måte på alle plan. Det er en viktig forutsetning for at de ulike minoritetene kan være premissleverandører for samhandlinger og som på sikt fungere inkluderende for alle grupper av befolkning.

En synliggjøring av de dominerende premissene som eksisterer mellom majoriteten og nye minoriteter og blant minoritetsgruppene. Det er viktig for å kunne hindre at de fastsatte mekanismer vedtatt av majoriteten, fritt får lov til å bred seg eller sementere seg.

Begge typer av synliggjøring vil bidra til at minoritetene gradvis kan delta på et likeverdig grunnlag og være representert på alle nivåer i utforming av samhandlingsmønsteret i samfunnet, uten å måte være lik majoriteten.

Myndigheter og antirasister kan ikke lenger fortsette å beklage eller fremstille nye minoriteter som ofre for en håpløs situasjonen. Det er på tide at krefter settes inn for å endre forholdene radikalt, før disse sementerer seg ytterligere. Det er på tide at myndigheter og ulike organisasjoner bant minoriteter tilsidesetter egne smale interesser og arbeide for å opprette et uavhengig organ som på en aktiv måte bekjemper etnisk diskriminering og effektiv fremmer likestilling og like muligheter for etniske minoriteter i Norge.

 

2. Hovedproblemet

Det er ikke noe hemmelighet at personer med minoritetsbakgrunn utsettes for sosial, økonomisk og politisk diskriminering på ulike områder i samfunnet. Ulike undersøkelser og statistikk om situasjonen på utdanningssektoren, innen arbeids- og boligmarkedet, sosioøkonomisk og politisk posisjon i samfunnet viser klart at fordelingen av viktige goder som makt og innflytelse er dramatisk skjevt fordelt mellom majoriteten og de etniske minoritetene og innbyrdes mellom minoritetene. De nye etniske minoritetene er i alarmerende grad underrepresentert i arenaer der politiske beslutninger vedtas og der viktige goder som makt og innflytelser fordeles.

Arbeidsmarked

Nye minoriteter - spesielt fargede/svarte i større grad enn majoriteten - hvite (nordmenn) er rammet av arbeidsledighet. Det er en "overledighet" blant denne meget uensartede gruppen. De må ofte ta jobber som de er over- eller sidekvalifisert til, for i det hele tatt å få inntektsgivende arbeid (Prosjektforum for arbeidsstudier 1991 og FAFO 1995). De blir aktivt, bevisst eller ubevisst utestengt fra arbeidsmarkedet på svært forskjellige "legitime" og "saklige" måter. En fersk offentliggjort analyse fra ECON (1996) viser at over halvparten av norske bedriftsledere vegrer seg for å ansette innvandrere. Skepsisen øker jo lenger vekk fra Norge søkere kommer fra, selv om de er norske statsborgere. En god del arbeidsgivere sier at et "fremmedartet utseende" er en hindring for å gjøre en god jobb og skremmende mange bedriftsledere mener at et "fremmed utseende", som blant annet hudfarge, diskvalifiserer personer for å bli ansatt.

Utdanning og opplæring

Framtiden ser heller ikke lyst ut, med hensyn til adgang til utdanningsmuligheter og på arbeidsmarkedet. I følge Arbeiderbladet (2.oktober 1996) er "hver fjerde elev i Oslo som ikke har fått lærlingeplass, og som isteden får opplæring i skole, har innvandrerbakgrunn. Samtidig utgjør elevene med fremmedspråklig bakgrunn bare 16,5 prosent av elevene i hele den videregående skolen, altså færre enn hver femte elev".

Boligmarkedet

Med jevne mellomrom kommer det utspill som handler om forskjellsbehandlingen og kvoteringer på boligmarkedet. Utspill fra flere politiske leire om at borettslagene bør kunne fastsette kvoter for antall fargede som får anledning til å kjøpe/leie boliger har sett og hørt flere av.

Siste gang et slikt utspill ble lansert var det fra Oslo-AP-Bystryetmedlem Knut Roger Andersen (Arbeiderbladet, 11/7-95). I følge oppslaget går det fram; "På samme måte som borettslagene kan lage regler for katte og hundehold, vil AP-politiker Knut Roger Andersen at borettslagene i Groruddalen gis mulighet til å bestemme hvor mange innvandrere de vil tillate i borettslaget. Grete Horntvedt (Bystyrerepresentant for Høyre) sier at, "Det må være lov å hevde at for mange innvandrere fra samme kulturgruppe eller opprinnelsesland i et område eller bydel, på sikt vil kunne føre til uoverstigelige problemer." (Dagbladet 18/7-95). For noen år siden hadde Huseierens landsforening en lignende utspill og argumentasjonen; "prisen på boliger går ned, når det er for mange innvandrere/flyktninger bosetter seg i samme området".

Argumentasjonen for den type kvotering er åpenbart rasistisk og grov pinlig når man sammenligner innvandrere og flyktninger, mennesker, med katte- og hundehold i borettslagene. Den tidligere kommunalministeren Gunnar Berge karakteriserte forslag om kvoteordninger for innvandrere i borettslaget som lovstridig, diskriminerende og stigmatiserende (Dagbladet, 22/7-95). Men det skjedde ikke mer, utsagn og utspill fikk ikke noen konsekvenser for noen, bortsett fra at det er blitt enda vanskeligere for fargede/svarte å få adgang til boligmarkedet. Visse grupper er blir ytterligere stigmatisert.

Til tross for at vi har en lov som forbyr rasistisk motivert nektelse av varer og tjenester, vet vi at både privatpersoner og meglerfirmaer nekter fargede adgang til samme rett på bolig markedet som øvrige befolkningen. Dette skjer på grunn av navn og hudfarge. FAFO-undersøkelser har dokumentert at flyktninger må betale høyere husleie enn den øvrige befolkningen, hvis de overhode skal kunne leie bolig.

Demokrati og representasjon

Nye minoriteter er ikke bare fraværende i fra gode jobber i det forvaltningsapparatet og i det private, men også konsekvent enten totalt fraværende eller under representert i det politiske og organisasjonslivet. En oversikt utarbeidet av Ny Tid (nr.43, 15/11-96) viser at: det ikke er en eneste person med minoritetsbakgrunn i det ledende politiske tillitsmannsapparatet. Ingen av de nærmere 500 faste representantene i partiers arbeidsutvalg, sentralstyrer, landsstyrer eller Stortinget har personer med minoritetsbakgrunn. Situasjonen i LO og tilsluttede organisasjoner er ikke særlig annerledes eller noe bedre.

Et annet dokumentert eksempel er kulturinstitusjoner. Dagbladet av 4.mars 1996 skriver at landets tolv største kulturinstitusjoner har nesten 1700 ansatte, bare 24 kommer fra andre kulturkretser enn vår egen - og 13 av disse er ansatt i bøtteballeten på Det Norske Teateret.

Hvordan er situasjonen i stats- og kommunalt forvaltningen har vi foreløpig ikke oversikt over, men, vi ser ingen grunn til å knytte noe optimisme her heller. Det er ikke uvanlig at også her er man flink til å "snakke" om minoriteter enn å være villig til å dele goder med dem.

Til slutt kan utesteders behandling av fargede/svarte nevnes som et konkret eksempel på den aksepterte rasismen i landet. Helt siden begynnelsen av 80-årene har ulike media dokumentert at flere utesteder har en "inngangs"-praksis som er i strid med norsk lov. Det gjøres lite for å få bukt med denne praksisen, selv om vi har mange dokumenterte eksempler på at folk nektes adgang på grunn av deres hudfarge/etnisk bakgrunn. Til tross for forsikringer og signaler fra riksadvokaten i 1988 har ingen av sakene hittil ført for retten.

2.1. Oppsummering

Begrunnelser for å holde de fargede/svarte ute, har variert tid til annen. "Du har upassende klær", "I dag er det kun for medlemmer", "Dessverre er den allerede leid bort/solgt", "De har dårlige norsk kunnskaper", "De har mangelfulle kunnskaper om norske forhold", "Våre kunder vil reagere negativt" etc. etc... Kort sagt har man alltid funnet på en eller annen "legitim" unnskyldning. Det er en form for diskriminering som har økt og som rammer flere og flere med minoritetsbakgrunn uten at det reageres mot dette.

Politikernes og myndighetenes unnfallenhet har ført til at samfunnet har utviklet følgende holdning: diskriminerende handlinger er enten ikke sanne eller at det ikke er så farlig - "Det er bare noen enkeltstående dumme handlinger". Etnisk diskriminering er ikke alltid vanskelig å dokumentere som lovbrudd, men det er akseptert av samfunnet at det er vanskeligere å ramme de som utfører det. Dett har sammenheng med både lovverket på område og prioriteringer fra myndighetenes side. Når man hittil har vært så likegyldig med hensyn til åpenbar og dokumentert etnisk diskriminerende praksis er det all grunn til å spørre hvordan det står til med de hendelsene hvor man på ulike "sofistikerte" måter skjuler en praksis som utestenger bestemte grupper?

Det vanskeligste for de nye minoritetene er å få adgang til arbeid, bolig utdanning og andre viktige goder i samfunnet. Det er adgangskort som det offentlige må gjøre noe med. I så henseende er kamp mot etnisk diskriminering og arbeide for likestilling viktige forebyggende samfunnsarbeid. Det er behov for både å kvalifisere minoriteter og samtidig må samfunnet på en eller annen måte kompensere for de mangler og mekanismer som har gjort det mulig at man hittil har holdt minoriteter ute fra viktig goder og holdt ulike organisasjonsarenaer rensket for innvandrere.

 

3. Etnisk diskriminering

Rasisme og diskriminering i denne sammenheng definerer vi som en systematisk negativ forskjellsbehandling på grunnlag av etnisitet (nasjonalitet, religion, språk, hudfarge eller kulturytringer).

Etnisk diskriminering har vanligvis to komponenter: En diskriminerende utøvelse basert på etnisk tilhørighet og en ideologisk forankring som har til formål, direkte eller indirekte, åpent eller skjult, å legitimere og rettferdiggjøre denne praksisen. Innen etnisk diskriminering må vi skille mellom hva fremkaller diskriminerende handling og hvilke rolle holdninger spiller i forhold til f.eks. fordommer, livsstilsforskjeller, klasseforskjeller, konkurranse om (knappe) goder, syndebukk-behov/rolle.

Ideologisk er den biologisk raseoverlegenhet den tradisjonelle begrunnelse for etnisk diskriminering med negativ forskjellsbehandling som hovedmål, mens i dagens - neorasisme -hevdes det at forskjellige kulturer er så grunnleggende ulike at det er naturlig og ønskelig at gruppene lever adskilt. I dette ligger selvsagt kultur, istedenfor rase - som vurderingsgrunnlag.

Rasismen forsvinner ikke selv om vi prøver å bortforklare den ved å bruke smale definisjoner som er behagelige for oss. Det er imidlertid lenge siden den klassiske, biologiske rasismen, ble ansett som en utilstrekkelig definisjon på rasisme i dagens samfunn. Norske og utenlandske eksperter og forskere har i de siste 30-40 år omtalt fremmedhat som vår tids versjon av rasismen.

Rasismens ideologiske begrunnelse eller innhold endrer seg stadig, hevder eksperter. Det sentrale er diskrimineringen og ringeakten, ikke diskrimineringens formelle begrunnelse, som stadig skifter. Den biologiske raseideologien er både motbevist og kompromittert, dermed søker diskrimineringen og undertrykkelsen av folkegrupper i vår tid nye og mer stuerene argumenter og begrunnelser. Ø. Johnsen sier videre i "Gode nordmenn" at i Norge gjør begreper som "jævla utlending" (eller ditto "asylsøker", "muslim", "pakkis" osv. omtrent samme nytte som "nigger" gjorde det i USA for noen tiår siden og "jødejævel" i Tyskland på 30-tallet.

3.1. Opinion og etnisk diskriminering

Norge har i løpet av 10-15 år gjennomgått et hamskifte. Det som for 15 år siden var ugress i underskogen, har nå vokst seg høyt og sterkt. Statistisk regnes nå omlag 25 prosent av voksne nordmenn som "fremmedfiendtlige". Bladet Journalisten nr. 17/11-95 referer noen konklusjoner fra en rapport utarbeidet av den nederlandske forskeren Teun van Dijk for en arbeidsgruppe i EU om rasisme og fremmedfiendtlighet i massemediene. Det sies blant annet at innvandring blir vanligvis omtalt som et alvorlig problem, og immigranter omtales i negative vendinger. Ofte nevnes immigranter i samband med positiv omtale av forslag om å begrense deres rettigheter. Innvandrere omtales også i økende grad i forbindelse med problemer som trygdemisbruk, kriminalitet og stoff. Gjennomgående blir ledere og talsmenn for minoritetsorganisasjoner sjeldnere intervjuet i mediene enn tilsvarende representanter for hvite organisasjoner. Den typiske "hverdagsrasismen" blir enten oversett eller benektet".

En del undersøkelser fra Sverige og Norge utført i 80-årene viser at situasjonen ikke er vesentlig annerledes enn det som har kommet frem i EU-undersøkelsen. F.eks. undersøkelser utført av Odd F. Vaage (1981) og Ole K. Hjemdal (1986). Disse undersøkelser viser bla. at:

Den overveiende delen av nyhetstilbudet som dreier seg om innvandrere og flyktninger handler om mottagelsen av dem, politikken og utvisninger.

Det er alltid de hvite som spiller en aktiv rolle og fargede må forsvare seg.

Flyktninger og innvandrere dukker opp i nyhetene først og fremst når de er i konflikt med storsamfunnet.

Flyktningene framstår i mediene som enkeltpersoner og som sympativekkende personer, spesielt når de trues med utvisning.

Spesielt aktiv rapportering om spørsmål som har med innvandrere og kriminalitet å gjøre.

Det utvikles en form for rapportering, der myndigheter er subjekt og de fremmede objekter.

Massemediene påvirker oss ved sine utvalg av informasjon og historier, både med hensyn til vurderinger og kommentarer. De saker, temaer og problemer som ikke trekkes fram i offentlighetens lys, blir ofte ignorert eller rett og slett glemt, som om de ikke er en del av virkeligheten, fordi de saker som tas opp i mediene oppfattes av folk flest som viktige. Det vil være urettferdig å gi media skylden for alle påvirkninger vi utsettes for. Forskning om massemediene, forteller oss at de forandrer nødvendigvis ikke våre holdninger, men virker heller bekreftende - slik fordommer - og styrker de holdninger, stereotypier og det livssyn vi allerede har. Massemediene påvirker våre holdninger gjerne når vi vet lite om disse temaer på forhånd. Massemediene forsterker holdninger som allerede er der!

Aardal/Valens undersøkelse av 1993-valget, konkluderte med at 25 prosent av velgere var "fremmedfiendtlige". I følge Johnsen (1996) konkluderte en internasjonal verdiundersøkelse, foretatt i 1990, bla. med at nordmenn er mer fiendtlige til "folk av andre raser" enn nesten alle andre folk i Vest-Europa og Nord-Amerika. Disse holdningene bekreftes også av flere undersøkelser som viser at ca. halvparten av norske borgere reagerer negativt på tanken om at folk "av andre raser" skal gifte seg inn i familien. Videre sier Johnsen at en fersk undersøkelse viser dessuten at ca. 30 prosent av norske elever i videregående skole mener at innvandrere er "mindre intelligente" enn nordmenn.

Hvordan oppfatter minoritetene selv sin situasjonen? Det finnes en interessant studie som forskningsstiftelsen FAFO ifjor publiserte om flyktningers levekår i Oslo. Når det gjaldt diskriminering, opplevde nær halvparten av flyktningene at de ble behandlet dårligere enn nordmenn. Når det gjaldt det generelle forholdet mellom nordmenn og innvandrere, opplevde ca. 40 prosent av flyktningene at nordmenn ikke vil ha kontakt med flyktninger. Når det gjaldt spørsmålet om direkte rasistisk trakassering i nærmiljøet, oppga 30 prosent av flyktningene å ha blitt utsatt for det.

Det er også verd å merke seg at det er de flyktningene som snakker best norsk og som har høyest utdannelse, oppgir den høyeste ja-prosenten når de blir spurt om diskriminering. "Tendensen til at de best utdannede og språkmektigste i størst grad opplever diskriminering, må antakelig forklares med at ressursrike personer i større grad enn andre er mer oppmerksomme på hvilke samfunnsmessige mekanismer de rammes av. Noe paradoksalt kan det være slik at det er de flyktningene som har de beste forutsetningene for å bli integrert, og som derfor mest aktivt søker deltakelse i det norske samfunnet på dets premisser, som i størst grad opplever stengsler. Sagt på en annen måte: Du må banke på en dør for å kunne erfare at den ikke åpnes," skriver FAFO-forskerne.

3.2. Oppsummering

Diskusjon, påstand og opplevelsen av diskriminering og rasisme fremkaller som regel sterke følelser hos majoritets- og minoritetsbefolkningen. Majoritetsbefolkningen på sin side tar sterk avstand fra fenomenet, da de vanskelig vil bli identifisert som rasister. Videre har majoriteten også problemer med å identifisere seg med de som utsettes for rasisme. Diskriminering og rasisme fremkaller sterkere reaksjoner hos minoritetene, da deres opplevelser ikke oppfattes alvorlig, som kan oppfatte fleste blant majoritetene som rasister. Begge grupper må tas alvorlig hvis man på en hensiktsmessig måte ønsker om å konsekvent arbeide mot etnisk diskriminering og fremme etnisk likeverd og likestilling.

Etnisk diskriminering foregår ofte både direkte og indirekte. Direkte rasisme bygger på den klassiske raseteorier, hvor ytrings- og handlingsformål ikke bare er å utelukke minoritetsgrupper - med bestemte kjennetegn - fra kvalitativ positiv samfunnsdeltakelse, men trakassere dem både fysisk og psykisk med det formål å ønske dem "der pepperen gror." Indirekte etnisk diskriminering bygger på tradisjonelle negative fordommer, stereotypiske oppfatninger og som har til mål å ikke la bestemte grupper få del i samfunns goder. Denne typen av diskriminering foregår på en legitim og/eller nøytraliserende måte og som i praksis allikevel har en negativ virkning og konsekvens for etnisk minoriteter.

Det påstås at indirekte diskriminering er vanskelig å få øye på og således ikke enkelt å bevise. Det må i så fall være noe galt med lovgivningen mot etnisk diskriminering og politisk vilje til å gjøre noe med det. Norge har i likhet med mange land gjennom historien ignorert minoriteter generelt og det har vært mangel på tradisjoner om å motarbeide diskriminering eller arbeide aktivt for å sikre minoritetenes kvalitativ deltakelse i samfunnet. Det begrensede forebyggende arbeidet mot etnisk diskriminering man har gjort hittil har utelukkende vært holdningsskapende arbeid. Forebygging og bekjempelse av etnisk diskriminering gjennom kontroll, sanksjoner kombinert med holdningspåvirkning har man foreløpig ikke prøvd. Vi vet at øvrige fenomener som f.eks. alkohol(miss)bruk, bilisme, barnemishandling og røyking bekjempes både gjennom lovgivning, kontroll og holdningspåvirkning. Det er viktig at man også innen beskjempelse av diskriminering innser at kontroll og holdningspåvirkning kan alene ikke gi noe resultater. Det er kombinasjon av begge som må være løsningen for å få majoritetsbefolkningen og organer til å endre sine holdninger og handlinger overfor minoriteter.

En viktig erkjennelsen i dette arbeidet er å unngå usynliggjøring og ignorering av både etniske minoriteter og etnisk diskriminering. Etniske minoriteter må ikke bare synliggjøres i forbindelse med negative fenomener, som f.eks. kriminalitet, vold eller kulturelt/religiøst fundamentalisme og ekstremisme. De må synliggjøres både i alminnelig hverdagsliv og fenomener som er knyttet til positive symboler, som f.eks. dyktige politikere, eksperter, problemløsere eller rett og slett alminnelige samfunnsborgere.

Konsekvenser av ignorering og usynliggjøring av minoriteter i det norske samfunnet er at denne både nedbryter deres identifikasjon med det norske samfunnet og at storsamfunnet fortsetter å oppfatte minoriteter som "fremmede". Man blir ikke en del av samfunnet som man lever i. Videre må vi ikke usynliggjøre, ignorere eller bagatellisere den rasisme og etnisk diskriminering som forekommer og som mange erfarer så og si på alle nivåer i samfunnet.

 

4. Konvensjoner og lovgivning

Det fleretniske samfunn innebærer bl.a. at norskhet ikke lenger kan beskrives med en fellesnevner eller som en entydig homogen størrelse. Typisk norsk, tyrkisk, iransk, vietnamesisk, engelsk eller pakistansk er alle en del av et fleretnisk norsk samfunn. Alle mennesker og kulturer i et flerkulturelt samfunn er dynamiske. De utvikler seg hver for seg og i relasjon til hverandre. Mennesker og kulturer i et fleretnisk demokratisk samfunn skal ha en gjensidig påvirkning på hverandre.

En av de viktigste forutsetningen for at et multietnisk demokratisk rettssamfunn kan fungere og overhodet utvikle seg positivt, er at alle borgere - uansett deres etnisk opprinnelse - har like muligheter og tilgang til viktige goder som makt og innflytelse. En rekke internasjonale og europeiske konvensjoner sikrer minoritetene rettssikkerhet, muligheter og beskyttelse mot overgrep. En slik erkjennelse ligger vanligvis til grunn når et land ratifiserer konvensjoner som f.eks. menneskerettigheter, barnekonvensjon eller mot etnisk diskriminering.

Norge har ratifisert en rekke internasjonale og europeiske konvensjoner som handler om rasisme og etnisk diskriminering. De mest sentrale konvensjonene er FNs rasediskrimineringskonvensjon (1965), FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (1966), FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (1960), UNESCO konvensjon vedrørende diskriminering i undervisningen (1960) Videre har Norge ratifisert FNs konvensjon om menneskerettigheter (1948), Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (1950) og FN barnekonvensjon (1989). Norske myndigheter er forpliktet til å arbeide i henhold til intensjoner i de ovennevnte konvensjoner. I tillegg har vi ILO konvensjon nr. 111 spesielt med hensyn til arbeidsmarkedet som forplikter staten, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner i fellesskap å arbeide for likestilling.

Det internasjonale konvensjonen for beskyttelse av rettighetene for immigranter og deres familier, ble enstemmig vedtatt av FNs hovedforsamling i 1990. Hittil er det bare fire land (Egypt, Filippinene, Marokko og Seychellene) som har ratifisert den. Norge har foreløpig ikke skrevet under på konvensjonen.

Felles erklæringen av Europarådet (oktober 1995), "Joint declaration on prevention of racial discrimination and xenophobia and promotion of equal treatment at the workplace", fastslår at å arbeide for etnisk likestilling og mot etnisk diskriminering er to sider av samme sak. Norge er gjennom EØS-avtale forpliktet til å etterleve denne erklæringen.

En rapport fra Det internasjonale menneskerettsinstituttet heter det at Europa ligger på topp når det gjelder sosioøkonomiske og diskriminering problemer for immigranter. I rapporten understrekes det at sårbarheten hos immigranter, faren for å bli utnyttet og fysisk aggresjon mot dem er nesten universell. Immigranter uten visum eller arbeidstillatelse lever praktisk talt som i et fengsel i fabrikkene der de arbeider. Arbeidsforholdene er umenneskelige og de blir utnyttet av arbeidsgivere på det groveste. Migrasjonsorganisasjonene ser alvorlig på det økende fremmedhat og hvordan denne fiendtligheten har gitt utslag i morderiske angrep mot immigranter eller barn av immigranter i Europa. Det mest alvorlige er at det stadig blir større forskjell mellom de formelle juridiske rettighetene immigranter har, og den virkeligheten som møter dem.

Når det gjelder norsk lovgivning har vi såkalt rasismeparagraf 135 a som forbyr rasistiske ytringer og paragraf 349 i straffeloven som forbyr rasistisk motivert nektelse av varer og tjenester. I tillegg inneholder vold og hærverks-paragrafene straffeskjerpelse, hvis motivet er rasistisk. Alle disse paragrafene for det første dekker langt fra alle former for diskriminering og blir for det andre meget sjeldent brukt, fordi de ikke er konkrete nok og påtalemyndigheter ikke prioriteter disse saker. Rasismeparagrafen er blitt en sovende paragraf som bekreftes grundig i boka "Rett mot rett" (Gro Nystuen, 1991). Fra 1983 til 1989 ble det innlevert 359 anmeldelser for rasediskriminering til Oslo politikammer. Alle sakene ble henlagt.

Flere organisasjoner som f.eks. Antirasistisk senter, Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, Kontakt utvalget mellom Innvandrere og norske myndigheter, MIRA, Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) og African Forum har i flere år påpekt at utlendingsloven fungerer generelt diskriminerende overfor mennesker fra bestemte land og spesielt er kjønnsdiskriminerende. De samme organisasjonene har også med jevne mellomrom tatt til ordet for politiets behandling av fargede/svarte personer både innenfor landets grenser og ved ankomsten til grenser.

Hva angår de nye etniske minoritetene er det eksempelvis følgende saker som aktualiserer forholdet mellom internasjonale konvensjoner og behandlingen av nye minoriteter som den norske staten presterer:

Barnekonvensjonen og barneloven i Norge satt opp mot politiske beslutning om morsmålsundervisningen som Oslo Bystyret uten videre har avskaffet.

Stortingets vedtak at faget "Kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering" skal være obligatorisk i den offentlige grunnskolen fra og med høsten 1997 satt opp mot menneskerettighetskonvensjon.

Å nektet adgang til opprettelse av privat muslimsk grunnskole oppfattes av mange som diskriminering på grunn av religion tilhørighet. Dette er i alle fall en utradisjonell tolkning av loven om privatskoler i Norge.

Helsetilsynets utspill om Aidssykdom blant afrikanerne ble oppfattet og karakterisert både i Norge og i utlandet som rasistisk utspill med usanne og diskriminerende uttalelser. Saken ble politisert men ingen prinsipiell debatt om myndighetenes diskriminerende utspill ble reist. Tross store protester fra de etniske minoritetene tok ikke myndigheten selvkritikk.

Når det gjelder disse politiske vedtakene og utspillet er det god grunn til å spørre om det finnes samsvar mellom disse og FNs konvensjoner mot diskriminering i undervisning, barneknovensjonen og menneskerettighetserklæringer. Vi trenger en egen faginstans med spesielt ansvar for å påse at norsk lovgivning ivaretar intensjoner i FNs konvensjoner som Norge ratifiserer og at lovgivning blir aktivt brukt for å fremme intensjonene, med hensyn til minoritetsgrupper.

4.1. Oppsummering

Alminnelig rettsoppfatning i Norge bygger på en grunnleggende oppfatning av likhet for loven. Likheten i denne sammenheng innebærer at ingen skal kunne oppnå fordeler med referanse til avstamning, språklig, religiøs eller kulturell bakgrunn (etnisk tilhørighet). Lovverket virker derfor demokratisk og ikke-diskriminerende. Konsekvensene av lovanvendelsen er derimot ikke entydig i samsvar med intensjonene. Anvendelsen av likhetsprinsippet for loven forutsetter at folk er like, eller har like muligheter med hensyn til å påkalle lovens beskyttelse. Vi vet at det i praksis er ofte disharmoni mellom formuleringer av lovverket og anvendelsen av denne.

Likestillingsideologien mellom hvite og fargede/svarte må følge samme mønster slik man har valgt innen likestillingsideologien mellom kjønnene. Det vil si at grunnløs negativ forskjellsbehandlingen blir uakseptabel, selv om motivene er gode og begrunnelser virker "saklige". I negativ diskriminerende praksis spiller motiver og såkalte saklige argumentasjoner like stor rolle som konsekvenser for de som blir ofre.

Det er betydelig rasediskriminering i arbeidslivet, på boligmarkedet, i helse- og sosialsektoren, innen politiet, toll-og rettsvesenet, innen forskning og politiske liv generelt, som det ikke blir gjort innsigelser mot. Det er ikke før i 1996 at Kommunal- og Arbeidsdepartementet sender et forslag til lovendring rettet mot etnisk diskriminering i arbeidslivet ut på høring. En tilføyelse i arbeidsmiljøloven som er ment å kunne hindre at arbeidsgivere kan diskriminere personer på grunn av etnisk opprinnelse. I dette ligger erkjennelse av at diskriminering på etnisk grunnlag forekommer i arbeidslivet og den er i en slik omfang at man trenger en lov for å forebygge det. Men det man ikke innser er at noen linjer i arbeidsmiljøloven er ikke nok for å stoppe den negative utviklingen.

 

5. Handling framfor beklagelse

Som tidligere nevnt må tid for beklagelse og fremstille nye minoriteter kun som ofre må tilbakelegges. Vi trenger handlinger og radikale endringer som bedrer minoritetenes situasjonen. Vi trenger en politikk som konsentrerer seg om hvilket framtid minoritetene bør ha, når de ikke lenger er gjester eller "fremmede". Det er behov for å finne virkemidler som legger grunnlag for å sikre deres kvalitativ deltakelse på alle nivåer og arenaer samfunnet. Det er spørsmål om hvordan man bør rette opp den skjeve fordelingen av ressurser og posisjoner mellom majoriteten og etniske minoriteter - hvite og fargede/svarte. En fordelingen som alt for lenge har fått lov til å sementere seg i bevisstheten innen politiske, forvaltningsmessige og på det folkelige plan.

Selv om vitenskapelige undersøkelser er få og omhandler en liten gruppe mennesker, gir disse sammen med meningsmålinger klare indikasjoner om at tilstanden kan være enda dystrere. Tilsammen gir de et bilde av minoritetenes sosiale, økonomiske og politiske posisjonen i Norge som bærer i seg klare elementer av diskriminering på etnisk grunnlag. Dette er dagens realiteter i Europa og i Norge, en realitet som ikke kan bestrides.

Den aktuell problemstilling i dagens norske samfunn er: Hvordan skape likestilling mellom etniske minoriteter og majoriteten, mellom hvite og fargede/svarte. På intensjonsplan har det offentlige Norge også valgt likestillingsperspektiv om innvandrere og flyktninger, slik f.eks. i Kommunal- og Arbeidsdepartementets Stortingsproposisjon nr. 1, 1988-89, framgår det at:

"Politikken overfor innvandrere bosatt i Norge har som hovedmål å oppnå likestilling mellom innvandrere og nordmenn. Det innebærer at innvandrere så langt det er mulig skal ha samme muligheter, rettigheter og plikter som resten av befolkningen. Dette utgangspunktet innebærer at tiltak for innvandrere gjennomgående er integrert i virkemiddel bruken i den økonomiske politiske og sosialpolitikken, også for de øvrige som gjelder Kommunal- og Arbeidsdepartementets ansvarsområde. Samordningen av virkemiddel bruken for å sikre at innvandrerne får den ønskede likestilling er i den sammenhengen en hovedoppgave."

Med slike formuleringer og intensjonen i offentlige meldinger er det viktig at disse blir fulgt opp i praksis. Arbeidet for å sikre formelle likemuligheter tilsier utarbeidelse av en helhetlig lov - tilsvarende likestillingsloven. For at likemuligheter skal fungere i praksis trengs det et organ som både på en aktiv måte kan motarbeide etnisk diskriminering og fremme etnisk likestilling. Det er derfor vi trenger en likestillingspolitikk med lov og praktiske tiltak fulgt opp av en uavhengig klage og kontroll instans - med ombud som øverste ansvarlig.

For å sikre at ulike gruppers samfunnsmessige interesser ivaretas i forvaltningsavgjørelser er det viktig at forvaltningen gjenspeiler ulikhetene i samfunnet og at etniske minoriteter er representert på alle planer og nivåer i samfunnet. I likhet med intensjonene i likestillingsloven mellom kjønnene er det stort behov for å sikre både formelle og reelle likemuligheter for etniske minoriteter. At Norge har ratifisert en rekke internasjonale og europeiske konvensjoner, forplikter Norge seg til å bekjempe rasisme og etnisk diskriminering i alle dens avskygninger og med alle nødvendige midler samt å sikre alle borgere rettigheter.

Norge har - på grunn av nåværende ulik posisjoner og status mellom etniske minoriteter og majoriteten - et ansvar for å redusere denne skjevheten. Det er behov for en politikk som kan bidra til å legge forholdene til rette slik at likemuligheter for ulike grupper - alle borgere uansett etnisk bakgrunn - kan oppnås.

 

6. "Som kvinner så minoriteter"

Flere har påpekt viktige paralleller med hensyn til forståelsen av kjønnsdiskriminering og etnisk diskriminering. Det samme gjelder med hensyn til strategier og tiltak som må utvikles for å bekjempe diskrimineringen. Vi har f.eks. ombudsordning, likestillingsråd, både radikal og moderat kvotering. Den offentlige likestillingspolitikken er dominert av prinsipperklæringer, holdningsskapende, kontrollerende tiltak av ymse slag. Nedenfor har vi valgt å oppsummere i korte trekk veien fram til likestillingsloven og likestillingsombud.

Ideologien bak den offentlige likestillingspolitikken, slik den f.eks. kommer til uttrykk i likestillingsloven kan kort oppsummeres som en ideologi om mulighetslikhet (Skjeie 1986). Hovedbudskapet har vært at individuelle forskjeller, som kjønn, ikke skal ha betydning for den enkeltes sjanser og muligheter. Men i praksis har kjønn en slik betydning og likestillingsloven er ikke kjønnsnøytral utformet, da lovens viktigste intensjonen er å bedre kvinnens stilling. En formulering som står i § 1 - formålsparagrafen. En like viktig intensjon i loven er å rette opp skjeve fordelingen av goder og posisjoner mellom kvinner og menn, og loven skal ikke være hinder for å iverksette tiltak som er i samsvar med intensjonene. Derfor gis det i generalklausul adgang til forskjellsbehandling for å fremme likestilling.

I 1961 vedtar LO/NAF (NHO) en rammeavtale for gjennomføring av likelønnsprinsippet.

I 1971 slås det fast i Mønsterplanen for grunnskolen at det skal arbeides aktivt for likestilling.

I 1972 (samme år som selvbestemt abort vedtas), ble Likestillingsrådet opprettet.

I 1973 uttalte Likestillingsrådet, i forbindelse med Stortingsmelding (39: 1973-74) om innvandringspolitikken følgende; "Likestillingsrådet advarer mot at en, dersom det oppstår behov for et betydelig antall arbeidstakere i Norge, velger å løse dette problemet ved øyeblikkelig rekruttering av fremmedarbeidere,....det finnes en betydelig skjult arbeidsløshet og undersysselsetting blant kvinner i Norge." Som kjent ble det i 1975 innført midlertidig innvandringsstopp for ett år, og som fortsatt eksisterer.

I 1978 trer likestillingsloven i kraft, med likestillingsombud og Klagenemnda for likestilling.

I 1981 får Likestillingsloven en ny bestemmelse om representasjon av begge kjønn i alle offentlige utvalg, styrer, råd, nemder m.m. (som er blitt endret i 1983, 1987, 1988 og i 1995).

I 1981 vedtar Stortinget Handlingsplan for likestilling.

I 1982 ble Likestillingsavtaler tatt inn i Hovedavtalen (LO/NAF) og i avtaleverket mellom Staten/Hovedsammenslutningene og Norsk Lærerlag

I 1995 fikk likestillingsloven en del viktige tilføyelser og avklaringer. Blant annet i § 3 - generalklausul, hvor man har ytterligere avklart nærmere i hvilke former positiv forskjellsbehandling mellom kjønnene skulle være tillatt. Med andre ord ulik behandling som i samsvar med lovens formål fremmer likestilling mellom kjønnene, så sant det ikke er i strid med loven. § 6 - lik rett til utdanning, tredje ledd, hvor man har i forbindelse med utdanning (ved opptak til kurs, skole og studium) og ved andre tiltak med sikte på rekruttering til yrke eller profesjon, er det på ellers tilnærmet like vilkår adgang til å gi fordeler til det ene kjønn dersom det på sikt er egnet til å rette opp en mangel på likevekt mellom kjønnene i vedkommende yrke eller profesjon. § 21 - representasjon av begge kjønn, hvor man har tatt inn en uttrykkelig bestemmelse om at begge kjønn skal være representert i utvalg med 2 eller 3 medlemmer. Disse reglene gjelder også for varamedlemmer.

I henhold til rammeavtale om likestilling, skal likestillingsaspektet omtales og vurderes f.eks. i alle ansettelsessaker der det er søkere fra begge kjønn. Likestillingsaspektet skal omtales både i administrasjonens innstilling og i organisasjonens uttalelser. Alle etaters medbestemmelsesutvalg skal oppnevne en likestillingsansvarlig for etaten. Følgende forhold skal omtales i henhold til nevnte rammeavtale:

nåværende kjønnsfordeling i vedkommende stillingskategori, eventuelt stillingsnivå for kommunen total

rekrutteringsgrunnlaget: hvilken tilgang det er av søkere av begge kjønn med tilfredsstillende kvalifikasjoner

eventuelle fordeler ved å tilsette en fra det underrepresenterte kjønn

kommunens kvoteringsbestemmelser, dersom dette er relevant

eventuelle politiske målsettinger om jevnere kjønnsfordeling i de ulike stillingskategorier

Utformingen av likestillingsloven er basert på to hovedprinsipper: Kjønnsnøytralitet og likebehandling. Noe som fastslås i lovens generalklausul (§ 3) altså forskjellsbehandling av kvinner og menn er forbudt. Samtidig som likestillingsloven skal fremme likestilling mellom kjønnene, tar den særlig sikte på å bedre kvinners stilling (§ 1). Prinsippene om nøytralitet og likebehandling fastslås og fravikes på samme tid (Skjeie 1986). Med andre ord er likestillingsloven ment både for å sikre likbehandling og åpner for forskjellsbehandling. Denne tilsynelatende motsetning er gjort for å sikre kvinner og menn likemuligheter.

Et gjennomgående trekk som går igjen overalt, i alle samfunn, uavhengig av det politiske eller økonomiske systemet, er at etniske minoriteter og kvinner er dårligere stilt enn majoriteten og menn. Etniske minoriteter og kvinner er nederst på de fleste "problem"-statistikker. Dette er en realitet uansett hvilke begrunnelse vi gir om dette fenomenet. Jo lavere den sosioøkonomisk status en gruppe har i et samfunn, dess vanskeligere har disse gruppene med hensyn til adgang til goder som makt og innflytelse. En god del etniske minoriteter og flertallet av kvinner er de fattigste blant de fattige. "The slave of the slave", som John Lennon sang.

 

7. Bakgrunn for ideen om minoritetsombud

For 7 år siden ble forslaget om minoritetsombud lansert av Naushad Qureshi i bladet "Sosial trygd", overskriften var: "Vi trenger et minoritetsombud!". Forslaget kom i forbindelse med utredningen som ble laget forut for Odelstingsproposisjon nr. 65 (1988-89): Om endringer i lov 17 juni 1966 nr. 12 om folketrygd (pensjon til personer med utenlandsopphold i yrkesaktiv alder og utbetaling av pensjoner i utlandet. Ot.prp. bygget på NOU som kom 86 og ble sendt til en del "innvandrerorganisasjoner" og andre relevante instanser. Når bladet "Sosial trygd" skrev om saken i 1989 undersøkte Qureshi om det var noen organisasjoner som hadde reagert på NOU eller Ot.prp. nr. 65. Forslaget gikk ut på reduksjoner i alle deler av pensjonsrettigheter til folk som har utenlandsopphold. Ut fra beregninger som "Sosial trygd" gjorde skulle reduksjonen være på 25% til 81% for en tiltenkt ektepar fra Pakistan som hadde bodd i Norge 10-15 år. Av de få "innvandrerorganisasjonene" som fikk utredning om saken til høring, hadde ingen satt seg inn i den og derfor heller ikke gitt uttalelse. Til tross for at forslaget var klart kvinnediskriminerende uttalte ikke likestillingsombudet heller.

På bakgrunn av dette uttalte Qureshi at, "Erfaringer viser at innvandrere og flyktninger etter hvert knytter seg mer og mer til det samfunnet de er blitt en del av, og de nasjonale foreningene vil gradvis miste sin oppslutning, også fordi stadig flere blir norske statsborgere. I den situasjon blir de ikke lenger innvandrere og flyktninger, men norske minoriteter. I dag har disse gruppene nesten ingen instans som direkte kan ivareta deres interesser og hvor de kan henvende seg. Norge bør få et minoritetsombud. Ombudet bør være en samfunnsengasjert jurist som er partipolitisk uavhengig, og vedkommende bør også kunne gå ut offensivt med forslag om hvordan politikken overfor innvandrere og minoriteter skal være. Han eller hun bør være opptatt av likestilling mellom minoriteter og majoritet. Det er en fordel om ombudet har opplevd på kroppen hvordan det er å tilhøre minoritet. Gjennom en slik ordning vil minoritetene få vite langt tidligere hva som planlegges av det offentlige. Gjennom ombudet kan innvandrere og minoriteter fremme uttalelser på et mer kollektiv grunnlag, og alle de som ikke er knyttet til noen organisasjon også få anledning til å få sine synspunkter fram til ombudet. Det har betydning for minoritetenes rettssikkerhet at det finnes et menneske med heltids ansvar. Samtidig har det offentlige et sted å forholde seg til alle saker som gjelder innvandrere og minoriteter." (Qureshi, Sosial trygd nr. 5/89. se vedlegg).

Tolkning av både vitenskapelige undersøkelser og meningsmålinger etc. er det en blanding av gamle og nye ulikheter sentrert rundt to ulike men sammenhengende fenomener:

Den økonomiske, politiske og geografiske status som ble tildelt de "fremmedarbeiderne" i Norge på slutten av 60- og i hele 70- og 80-årene er fremdeles opprettholdt.

Det er tydelig at etnisk diskriminering, direkte og indirekte rasisme fortsetter å ha kraftige negativ konsekvenser og innvirkninger på de nye minoritetene i Norge

I dagens Norge har vi - relatert til nye etniske minoriteter - en virkelighet som ikke kan bestrides. Vi vet at denne virkeligheten består bla. av at:

Levekår generelt for nye minoriteter er faretruende dårlig enn øvrige befolkningen.

Etnisk diskriminering har gradvis fått en omfang som hindrer og aktivt utestenger nye etniske minoriteter fra å ta kvalitativ del i samfunnsgoder som f.eks. arbeids- og boligmarkedet, skole- og utdanningssektor, makt og innflytelse i politisk og organisasjonssamfunnet.

Nye minoriteter opplever at rettssikkerheten er mangelfull og man ikke har en rettsfølelse i samme grad som flertallet i samfunnet.

Diskriminering og rasisme er en stor hindring for at etniske minoriteter kan omsette sine reelle og potensielle ressurser i virkeligheten. Mangel på slike mulighet fører til at minoriteter blir en marginal gruppe. Marginalitet kan også føre til økende grad av sosiale spenninger og at minoritetenes respekt for storsamfunnet synker. Derfor er etnisk diskriminering ikke bare et problem som angår kun etniske minoriteter, men samfunnet i sin helhet.

 

7.1. Ombudsordning for etnisk likestilling

Et samfunn med etnisk mangfold og mosaikk bygger på stor grad av komplementaritet, dvs. til tross for ulik etnisk bakgrunn utfyller de hverandre f.eks. innen sosial og kulturlivet, innen produksjon og næringslivet og innen poltikk. Komplementaritet som bygger på en gjensidig samhandling mellom medlemmer av ulike etniske grupper, eksisterer det også enighet mellom partene om grunnlaget for deres handel og vandel. Denne enigheten skaper også rom for at etniske grupper kan utfylle hverandre samtidig som å være forskjellige. Komplementaritet gjør det også mulig at ulike etniske grupper holder en del livsområder adskilt fra hverandre for å kunne vedlikeholde sin identitet og særegenhet.

I et multietnisk samfunn må prinsippet om valgfrihet og likemuligheter ligge til grunn for offentlig politikk. Dette innebærer blant annet livssyns, verdigmessig og kulturell valgfrihet for alle grupper. Videre må rettsvern gjelde alle grupper.

Stortinget må en gang for alle fastslå at arbeidet for etnisk likestilling er god etisk, moralsk, sosialt, politisk og økonomisk politikk for hele samfunnet og for alle grupper.

Det at etniske minoriteter aktivt utelukkes eller ikke gis muligheter til kvalitativ samfunnsdeltakelse har konsekvenser for hele samfunnet. Derfor er det ikke bare etniske minoriteter som trenger ombud, men storsamfunnet har et like stort behov for en slik ordning. Det offentlige Norge trenger kunnskaper om hvordan det er å leve som minoritet i vårt samfunn og hvilket krav det stiller til myndigheter når samfunnet er sammensatt av mange etniske grupper. En ombudsordning vil på dette område skape en bevissthet både hos myndigheter og blant befolkningen.

Minoritetsgruppene skal ikke bare få adgang til positiv deltakelse i samfunnslivet og velferdsgodene som majoritetsbefolkningen, men også ha like adgang til makt, ressurser og innflytelse. Etniske minoriteter må ha større muligheter til å påvirke samfunnsutviklingen og delta i beslutningsprosesser. At etniske minoriteter er representert i beslutningsprosesser på alle nivåer har også stor betydning for å skape forbilder blant minoritetsgruppene og for å bryte de stereotype bildene av minoriteter blant majoritetsbefolkningen.

Likeverd og likestilling må bli nøkkelbegreper på alle samfunnsarenaer og nivåer. Dette er første forutsetning, hvis etniske minoriteter i Norge skal oppnå levevilkår og livsbetingelser som er i samsvar med den øvrige befolkningen. I motsatt fall må vi være forberedt på at sosioøkonomiske forskjeller som har i seg etnisk dimensjon vil øke i betydelig grad og ramme hele samfunnet. Økt marginalisering, fattigdom, utestenging, diskvalifisering og diskriminering av bestemte grupper innebærer misnøye og på sikt en svekkelse av demokratiet.

For å unngå en negativ utvikling og for at Norge skal gjøre alvor av alle konvensjoner som er nevnt ovenfor innebærer det helhetlig endring av politikk og praksis. Etnisk likeverd og likestilling kan oppnås gjennom å åpne muligheter for deltakelse. Dette krever en annen politisk, holdningsmessig og lovmessig innsats. For å fremme etnisk likverd og arbeide mot etnisk diskriminering trengs det å arbeide parallelt og konkret med å utarbeide:

en omfattende lovgivning mot rasisme og etnisk diskriminering

en lovgivning som aktivt fremmer etnisk likestilling på alle nivåer i samfunnet.

I dag er lovgivning mot rasisme og etnisk diskriminering spredt i fire forskjellige paragrafer i straffeloven. Videre er det mange former for overgrep og utestengelse på grunn av etnisk opprinnelse som eksisterende lover ikke kan anvendes mot. Vi vet at dagens lovgivning i praksis ikke fungerer med hensyn til å sikre rettsfølelse blant de nye etniske minoritetene. Derfor er det nødvendig å ha en omfattende lovgivning mot etnisk diskriminering og en instans som aktiv kontrollerer at lovgivning ikke brytes samt at den arbeider for å fremme likestilling. Med dette er man på offensiv mot etnisk diskriminering samtidig som man helt klart gjennom holdning og handling viser hva som er akseptabel. Minoritetenes muligheter eller direkte deltakelse på alle nivåer og planer i samfunnet er både et mål og et tegn på reell likestilling. Begge typer av lovgivning følges opp av et ombud - minoritetsombud, som får følgende todelt like viktige oppgaver:

Identifisere og forebygge diskriminering på alle nivåer i samfunnet. Målet må være at diskriminering på etnisk grunnlag ikke lenger får aksept i samfunnet.

Aktiv fremme etnisk likeverd og likestilling. Målet må være å unngå at nye minoriteter også i fremtiden blir annen rangs borgere og således utestengt fra samfunnet.

Etnisk likestilling betyr at minoriteter deltar i samfunnslivet på lik linje med den øvrige befolkningen. Det innebærer at de får mulighet for å kunne anvende deres kunnskaper, kompetanse og erfaringer. Etnisk likestilling handler om å se bort fra hudfarge, navn og aksent på arbeids- og boligmarkedet, i skole, utdannings- og forskningsverden, i organisasjoner og i politikken. Etnisk likestilling handler også om å kunne tenke nytt, nye muligheter og differensierte måter å løse problemer på.

Arbeidet for likestilling i vårt fleretnisk samfunn må handle om å gjøre demokratiet tilgjengelig for alle. Det handler også om prioriteringer og vilje til å dele goder og byrder på et rettferdig grunnlag.

Likestilling er en kontinuerlig og gjensidig prosess. Minoritetsombudet er ikke et mål, men et middel for å oppnå større likestilling for minoriteter. Vi har ikke råd til å slå oss til ro med en skjev fordeling av makt, ressurser og posisjoner mellom majoritet og minoriteter, mellom menn og kvinner eller mellom fagrede og hvite. Derfor må vi kreve at det lages en samlet likestillingslov for etniske minoriteter i Norge. Det er ikke for sent ennå men det er ikke lenge igjen.

7.2. Mandat og organisering av ombudet

Vi mener at minoritetsombud bør ha mandat (rett og plikt) til å:

aktiv arbeide både generelt og spesielt for å fremme etnisk likestilling i samfunnet, f.eks. gjennom utredninger, handlingsplaner, holdningsskapende reklamer og kampanjer etc.

arbeide for at institusjoner, organisasjoner, grupper eller individer påtales i tilfeller som kommer inn under lovgivning mot rasisme og etnisk diskriminering. Hensikten med arbeide må være at det blir enklere at de "skyldige" domfelles.

sørge at politiske signaler og vedtak med hensyn til bekjempelse av rasisme og etnisk diskriminering blir fulgt opp både av det offentlige og private.

undersøke konkrete diskrimineringssaker og hjelpe ofrene til å føre saker i rettssystemet.

utvikle framgangsmåter for å kunne identifisere etnisk diskriminering på alle nivåer i samfunnet.

i samarbeid med partier, departementer, organisasjoner, etater, bedrifter og enkeltpersoner arbeide for å fremme etnisk likestilling i alle deler av samfunnsliv.

arbeide for at lovgivning mot etnisk diskriminering er så konkret utformet at den kan anvendes mot alle typer av etnisk diskriminering innen alle deler av det private og offentlige Norge.

være et tilsynsorgan som kontrollerer at norsk lovgivning oppfyller intensjoner i FNs konvensjoner med hensyn til likestilling i majoritets- minoritetsperspektiv.

gi årlig rapport til Stortinget om minoritetenes situasjonen i sin helhet.

Et ombud uten et organ under seg og som ikke har adgang til å ta opp enkeltsaker, undersøke eller kontrollere eller sanksjonere vil ha liten betydning for de som utsettes for rasisme og diskriminering (Vi har f.eks. arbeidstilsynet og helsetilsynet som har både kontroll og sanksjonsmuligheter). Videre vil en slik ombudsordning ikke ha noen praktisk betydning hva angår arbeidet for å fremme etnisk likestilling i samfunnet.

Vi foreslår derfor at en ombudsordning etter mønster fra Sverige med et organ under seg etter mønster fra England, "Commision for Racial Equality" (RCE), er mer hensiktsmessig for Norge. Vi trenger en ombudsordning som jobber både generelt med utredninger og med enkelt saker, som samarbeider med organisasjoner og bedrifter for å fremme etnisk likestilling, som har adgang til å undersøke konkrete diskrimineringssaker og hjelper ofrene til å reise sakene i rettssystemet, samt rådgivning overfor forvaltningen.

Som en kombinasjon av ordninger i England og Sverige ser vi oss ombudsordningen organisert på følgende måte

OMBUDSMAN

Avd. juridiske spørsmål

  • Klager
  • rådgivning overfor private og offentlige

Avd. helse- og sosiale saker

  • Helse
  • Sosial
  • Bolig

Avd. skole og utdanning

  • Grunnskole
  • Videregående
  • Voksenopplæring

Avd. arbeid og opplæring

  • Kompetanse- utvikling
  • Tiltak i offentlige og private sektor

Avd. forskning og informasjon

  • Forskning
  • Kontakt med org.
  • Holdnings-kampanjer/reklame

 

Alle avdelinger må få egne ledere som kan fungere som tilsammen utgjør et team med ulik faglig kompetanse. Det er en slik mandat og organ som minoritetsombudet må ha, hvis ideen om opprettelsen av minoritetsombud i det hele tatt skal ha noen betydning med hensyn til arbeidet mot rasisme og diskriminering og arbeidet for etnisk likestilling i samfunnet vårt.

De forskjellige avdelingenes gjøremål må utvikles i samsvar med intensjonene bak opprettelsen av minoritetsombud. Vi er full klar over at det fra å utrede spørsmålet om minoritetsombud til å etablere ordning vil være en krevende prosess. Men helt nødvendig for at politiske organer og forvaltningen gjennom denne prosessen lærer å forholde seg til ombudet.

 

Bakgrunns- og referanseliste

Addal-Jeboah, K.Byrkje, E.B.Dyvi, R.Inkoom og T.Johansen. (1991). Tør vi satse på en innvandrer. En intervju i 13 norske eksportbedrifter. Prosjektforum for arbeidsstudier.
Annual report of the Commission for Racial Equality, 1993. England.
Ansari Atta. (1996). "Hva ønsker vi å se - skog eller trær". I. SAMORA nr. 1/1996.
Ansari Atta. (1996). "Svart arbeid og fattigdom - Arbeidsledighet blant etnisk minoriteter". I: Arbeiderbladet 25/8-96. Bada Amira, Jane Skifte & Eric Tinor-Centi (1996). Etnisk ligestilling til forskel. Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination (DRC), Danmark.
Fonseca Quintino A. (1996). Likestillingstankens ofre - Innvandrerakademikere har mistet troen på det norske systemet. I: Aftenposten 21/6-96, Oslo.
Johnsen, Øyvind (1996). Gode Nordmenn. Cappelen, Oslo.
Karagöz Mehmet & Svein A. Ruud. (1996). Som kvinnene, så innvandrere - Positiv forskjellsbehandling mot negativ utsiling. I: Arbeiderbladet 12/4-96, Oslo.
Larsen. Knut Arild. (1996) Arbeidskraft - og kompetanseregnskap for Oslo og Akershus 1995. KS og ECON, Rapport 129/95.
Qureshi, Naushad A. (1989): Vi trenger et minoritetsombud! Intervju i: Sosial Trygd nr. 5/89.
Qureshi, Naushad A. (1996): "Er hudfargen en viktig kvalifikasjon på arbeidsmarkedet?". I: SAMORA nr. 4/96. Qureshi, Naushad A. (1996): "Legg ned kontaktutvalget!". I: NY Tid uke 40/96.
Qureshi, Naushad A. & Atta Ansari (1996): "Politiske realiteter og etniske minoriteter". I: Morgenbladet 18.oktober 1996.
Qureshi, Naushad A. & Atta Ansari (1996): "Politiske partier nekter å oppfatte "innvandrerpolitikere" som individer." I: Karavane nr. 9.oktober.
Qureshi, Naushad A. & Atta Ansari (1996): "Ja til innvandringsregnskap". Kronikk i Klassekampen 5.11.96.
Qureshi, Naushad A. & Atta Ansari (1996): "Bruk av innvandringsregnskap". Kronikk i Klassekampen 6.11.96.
Skjeie Hege. (1982). Likestillingsloven som beslutningsprosess. Hovedoppgave, Institutt for Statsvitenskap, Universitetet i Oslo.
Skjeie Hege. (1986). Likestillingspolitikk som personalpolitikk. - Om kvotering ved ansettelser i staten. I: Tidsskrift for samfunnsforskning nr. 1/1986. Universitetsforlaget.
Stortingsproposisjon. nr. 122: (1980-81). Handlingsplanen for likestilling, med særlig vekt på å bedre kvinnens stilling i utdanning og arbeidsliv.
Stortingsproposisjon nr. 1: (1988-89). Om innvandringspolitikk.

 

Vedlegg:

1. Utklipp fra "Sosial trygd"

2. Programmet for høringen om minoritetsombud

3. Referatet fra høringen.

 

Tilbake til index for denne mappen

o